De bachelor aan de TUA biedt vanouds een klassieke theologische opleiding. Dat wil zeggen dat naast alle theologische disciplines ook de brontalen van de Bijbel aandacht krijgen in de opleiding. De bachelor is daardoor zowel diepgaand als ook breed. In het tweede studiejaar staat een stage gepland om de student kennis te laten maken met de verschillende praktijkgebieden van de theologie.
De slogan van de TUA is ‘Denken om te dienen’. Denken doen we niet slechts met ons hoofd, daar is ons hart bij betrokken. Kennen en liefhebben gaan samen. Ook aan dat aspect geven we invulling. Er is geen scheiding tussen theorie en praktijk en tussen wetenschap en vroomheid. Kortom, naast alle kennis die je opdoet, draagt de studie bij aan je geestelijke en persoonlijke vorming.
Na afronding van de Bachelor Theologie kun je de studie vervolgen met een master aan onze universiteit. Ook is het mogelijk om na de bachelor aan de TUA elders een master te volgen, bijv. omdat je predikant wilt worden in een ander kerkverband dan de CGK. Vaak zien we dat studenten die elders een master volgen, naast deze master, ook modules bij de TUA blijven doen (als zogenaamde 'tweede inschrijver').
(voorbereidend op de Minor Bible Translation van de VU Amsterdam)
De route Bijbelvertaalwerk in de bachelor biedt studenten die belangstelling hebben voor het Bijbelvertaalwerk, met name in een niet-westerse context, een goede inleiding vanuit een overtuigd Bijbelse Gereformeerde visie. De route richt zich op toerusting met het oog op beroepsmogelijkheden in het veld als bijbelvertaalconsulent. Concreet vormt de route een voorbereiding op de Minor Bible Translation (ca. 25 EC.) die aan de VU Amsterdam wordt gegeven.
Het te volgen programma behelst naast de gebruikelijke bachelorvakken:
Voor een vanuit de TUA georganiseerd verblijf bij All Nations kan een beroep gedaan worden op het NL Scholarship.
Voor informatie over deze route kun je contact opnemen met de studieadviseur van de TUA en drs. B.J. Dikken en/of dr. J. van ’t Spijker.
Zie ook het verhaal van Rineke van Rijn, die door Wycliffe Bijbelvertalers is uitgezonden naar Tsjaad.
Vanouds is deze driejarige academische master bedoeld voor hen die predikant willen worden in de Christelijke Gereformeerde Kerken in Nederland. Een aantal jaren geleden is hieraan zelfs nog een nadere toespitsing gegeven. Tevens zijn er ook altijd studenten vanuit andere kerken die deze opleiding als ‘basisopleiding’ volgen en daarnaast binnen hun eigen kerk nog een extra eigen vorming krijgen.
Juist onze complexe tijd en samenleving vraagt om academisch gevormde predikanten. We ‘Denken om te dienen’. Maar denken doen we niet slechts met ons hoofd, daar is ons hart bij betrokken. Kennen en liefhebben gaan samen. Ook aan dat aspect geven we invulling. Er is ook geen scheiding tussen theorie en praktijk. Studenten die langs deze weg hun roeping volgen, krijgen in principe het programma zoals dat beschreven is op de volgende bladzijden.
Het is echter een misverstand dat deze grondige theologische master alleen maar voor toekomstige predikanten of kerkelijk werkers bedoeld is. Daarom geven we hieronder een aantal andere mogelijkheden aan, die laten zien dat deze diepgaande vorming ook voor andere taken binnen Gods koninkrijk geschikt is.
Zie ook het verhaal van Thijs van Meijeren.
Degenen die een opleiding leraar eerstegraads godsdienstonderwijs willen volgen, kunnen als onderdeel van de master theologie aan de TUA de deeltijdopleiding Master Leraar Godsdienst aan de Christelijke Hogeschool Ede (CHE) volgen (90 EC). Informatie over deze master is te vinden via deze link.
Een (toekomstige) master theologie aan de TUA geeft recht op vrijstelling van de theologische onderdelen (30 EC) van de godsdienstlerarenopleiding aan de CHE. De colleges didactiek/ opvoedkunde (30 EC) en de praktijkonderdelen (30 EC) zijn verplicht.
Aan de TUA kan op basis van de eerstegraads godsdienstlerarenopleiding vrijstelling gevraagd worden voor:
Toelatingsvoorwaarden:
Voor informatie over de godsdienstlerarenopleiding kun je contact opnemen met de studieadviseur van de TUA en drs. L Snoek (tevens docent aan de CHE).
Degenen die een opleiding tot Geestelijke Verzorging willen volgen, kunnen als onderdeel van de master theologie aan de TUA de deeltijdopleiding Master Geestelijke Verzorging aan de Radboud Universiteit Nijmegen (RUN) volgen (60 EC). Informatie over deze master is te vinden op via deze link.
Aan de TUA kan op basis van de master Geestelijke Verzorging vrijstelling gevraagd worden voor:
Toelatingsvoorwaarden:
Stage in het kader van de master Geestelijke Verzorging kan gedaan worden bij stichting Cura Mare in Dirksland (Zorg met hart en ziel - CuraMare) o.l.v. drs. G.J.H. Vogel.
Voor informatie over de godsdienstlerarenopleiding kun je contact opnemen met de studieadviseur van de TUA.
De route missionaire werk spitst zich, zeker naar het eind toe, toe op het actief betrokken zijn in het missionaire aspect van het kerk zijn. Wat zijn daarin de praktisch-theologische principes waarmee je te maken krijgt en waarvoor je te staan komt. In de specialisatie waarvan een verblijf bij All Nations in Londen deel uitmaakt, in een uitgebreide missionaire stage en in een doelgerichte minor die zich richt op de communicatie van het evangelie in de geseculariseerde samenleving van vandaag wordt hier aandacht gegeven.
Het te volgen programma:
Voor het verblijf bij All Nations kan een beroep gedaan worden op het NL Scholarship.
Aan de TUA kan op basis van bovenstaand programma vrijstelling gegeven worden voor:
Voor informatie over deze route kun je contact opnemen met de studieadviseur van de TUA en dr. J. van ’t Spijker.
Zie ook het verhaal van Dick Groenendijk en Joan Bonhof.
In vervolg op de route Bijbelvertaalwerk in de bachelor (zie hierover de informatie onder Route Bachelor Theologie) wordt gewerkt aan een route Bijbelvertaalwerk in de master.
Voor informatie over deze route kun je contact opnemen met de studieadviseur van de TUA en drs. B.J. Dikken en/of dr. J. van ’t Spijker.
Zie ook het verhaal van Albert Verhoeff.
In het kader van de specialisatie in de master kan een studiereis naar Israël gemaakt worden met als doel:
Informeer bij de studieadviseur naar de mogelijkheden voor deze route.