Bent u predikant, kerkelijk werker, evangelist of anderszins geïnteresseerd in theologie? De TUA biedt u een programma aan in het kader van Permanente Educatie. Op deze pagina treft u beschrijvingen aan van symposia, cursussen en modules waaraan theologen en andere belangstellenden deel kunnen nemen in het kader van permanente educatie.
Voor het door laten gaan van een module zijn voldoende aanmeldingen vereist. Het aantal verschilt per module.
Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met de studieadviseur van de TUA: J.W. (Wilma) van der Zande-de Roo, jwvanderzande@tua.nl, 055 577 57 09.
Gasten kunnen meestal eenvoudig aanhaken bij de bestaande modules. Zie deze pagina voor informatie hierover.
In het kader van Permanente Educatie staan onderstaande cursussen gepland (scroll naar onderen voor beschrijvingen van deze cursussen):
Onbekwaam tot enig goed?
Bijbelse Theologie OT/NT (Eschatologie)
Docent: Drs. A. van den Brink, dr. C.C. den Hertog, prof. dr. M.J. Kater, dr. P.L. Rouwendal
Data: 6 keer 2 uur tussen 3 februari en 14 maart 2025
Toets: Portfolio
Plaats: Theologische Universiteit Apeldoorn
Omvang: 2,5 EC
Kosten: € 297,50
Aanmelden: jebulten@tua.nl
Inhoud:
‘De mens is onbekwaam tot enig goed en geneigd tot alle kwaad’. Een zin die iedereen die opgegroeid is met de Heidelbergse Catechismus bekend in de oren zal klinken. Maar wat wordt ermee bedoeld? En in hoeverre is dit, naast een theologische, ook een psychologische of pedagogische uitspraak over de mens en zijn vermogens? Hoe kun je omgaan met pastorale vragen op dit vlak? De docenten benaderen de kwestie vanuit praktisch-theologische, psychologische, kerkhistorische en dogmatische hoek. Een interessante cursus voor iedereen die werkt als predikant, catecheet, godsdienstdocent, kerkelijk werker, etc.!
Tijdens deze cursus gaat het over de leer van de verdorvenheid van de mens en hoe deze leer zich historisch heeft ontwikkeld. Je leert waarom de Heidelbergse Catechismus categorisch stelt dat de mens onbekwaam is tot enig goed en wat dat in de context van dit geschrift betekent. Je leert het onderscheid tussen een theologische en een andersoortige (bijvoorbeeld psychologische of pedagogische) uitspraak over de mens en zijn vermogens. Daarnaast gaat het bij deze cursus over de dogmatische samenhang van de gereformeerde antropologie met andere leerstukken als zaligheid uit genade, wedergeboorte en verkiezing en hoe je pastorale vragen m.b.t. deze thematiek kunt beantwoorden. Daarbij is het van belang om na te denken over wat je eigen verhouding tot dit leerstuk is en wat dit voor je eigen (theologisch) bezig zijn al dan niet betekent.
Zie voor verdere informatie over deze cursus de Studiegids, pagina 94.
Docent: Dr. M.C. Mulder (NT) en dr. H. de Waard (OT)
Data: dinsdag 4, 11, 18 en 25 februari en 4 en 11 maart 2025, 12.00-13.45 uur
Niveau: Mastermodule
Plaats: Theologische Universiteit Apeldoorn
Omvang: 2,5 EC
Kosten: € 297,50
Aanmelden: jebulten@tua.nl
Inhoud:
Bij de module Bijbelse Theologie OT/NT behandelen we dit jaar het thema ‘eschatologie’. Studenten verwerven kennis van en inzicht in eschatologische noties en thema’s in het Oude en Nieuwe Testament en leren op dit punt de Bijbels-theologische verbanden tussen beide testamenten te zien. Thema’s die aan de orde komen zijn onder andere de Messiasverwachting in het Oude Testament en het spreken van zowel Oude als Nieuwe Testament over wat mensen na dit leven te wachten staat. Er is ook aandacht voor de relevantie van deze zaken voor de gereformeerde theologie en actuele vragen.
Zie voor verdere informatie over deze cursus de Studiegids, pagina 126.