28 maart 2024
De Theologische Universiteit Utrecht (TUU) en de Theologische Universiteit Apeldoorn (TUA) zijn voor hun gezamenlijke onderzoeksgroep BEST (Biblical Exegesis and Systematic Theology) op zoek naar:
een promovendus Oude Testament (1 fte; TUA)
en
een promovendus Systematische Theologie (1 fte; TUU)
Maakt Gods toewijding aan zijn schepping, aan mensen en aan zijn volk Israël hem kwetsbaar, en wat betekent het om over Gods kwetsbaarheid te spreken? Het thema kwetsbaarheid speelt in de theologische traditie geen rol, maar wordt in onze huidige context hoog gewaardeerd. Zo’n nieuw thema resoneert wel met allerlei teksten en onderwerpen uit Bijbel en traditie, en vraagt om nieuwe doordenking van oude vragen. Dit onderzoeksproject wil de vraag beantwoorden op welke manier het Bijbels-theologisch verantwoord, systematisch theologisch zinvol, en in de huidige context hoopgevend is om te spreken over ‘Gods kwetsbaarheid’.
Dit onderzoeksproject is onderdeel van de onderzoekseenheid BEST (Biblical Exegesis and Systematic Theology). In BEST werken Bijbelwetenschappers en systematisch theologen van de TUA en de TUU samen. Voor de periode 2024-2029 is het onderzoeksthema ‘Crucial Commitment’. Door in dit project promovendi uit beide vakgebieden te laten werken aan eenzelfde thema, willen we de verbinding tussen BE en ST verder gestalte geven.
In dit project werk je als promovendus samen met de andere promovendus aan één thema, dat je elk primair vanuit je eigen vakgebied doordenkt. De oudtestamenticus begint bij Bijbelgedeelten waar sprake lijkt te zijn van Gods kwetsbaarheid. De systematisch theoloog begint bij de christologie. Wat betekent het lijden van Christus voor zijn goddelijke natuur en voor God zelf? Vanuit deze verschillende disciplinaire invalshoeken denk je samen na over de kwetsbaarheid van God.
De uitgebreide projectbeschrijving is hier te vinden.
Voor meer informatie kun je terecht bij prof. dr. A. (Arie) Versluis (aversluis@tua.nl) en bij prof. dr. J.M. (Hans) Burger (jmburger@tukampen.nl).
Stuur voor 1 mei 2024 een sollicitatiebrief met curriculum vitae en cijferlijst van je masterdiploma naar mjkater@tua.nl (voor de Oudtestamenticus) of naar secretariaat@tukampen.nl (voor de systematisch theoloog). Sollicitanten die uitgenodigd worden voor een gesprek zal worden gevraagd hun masterscriptie op te sturen (of een wetenschappelijk artikel).
De sollicitatiegesprekken zullen plaatsvinden op Dinsdag 21 mei 2024 (TUA, voor OT) en op Woensdag 22 mei 2024 (TUU, voor ST).
De Theologische Universiteit Apeldoorn (TUA) gaat uit van de Christelijke Gereformeerde Kerken. We zetten ons in voor de ontwikkeling van de gereformeerde theologiebeoefening onder de slogan ‘Denken om te dienen’. ‘Denken’ staat voor onderwijs op bachelor-, master- en PhD-niveau en voor wetenschappelijk theologisch onderzoek met specialisaties in Bijbelwetenschap en historische theologie. ‘Dienen’ willen wij daarmee wetenschap, kerk en samenleving. Zo leidt de TUA mensen op die in en buiten de kerk inzetbaar zijn.
De Theologische Universiteit Utrecht (TUU) bestaat sinds 1854 en is vanaf 2022 gevestigd in hartje Utrecht. Onze academische gemeenschap is betrokken, inspirerend en betrouwbaar. Deze drie woorden staan voor ons gelovig bezig-zijn, onze relatie tot God, zijn wereld en elkaar, en de kwaliteit van ons werk. Wij bieden een bacheloropleiding en twee masteropleidingen en diverse losse keuzevakken en minoren. Dit jaar zijn er zo’n 230 studenten en promovendi, buitenlandse studenten meegerekend. Wij werken met ongeveer 75 medewerkers in een relatief kleine instelling, met aandacht voor elkaar.