Actueel

Blog: Wennen op de TUA in een relaxte en huiselijke sfeer

29 september 2022

De colleges zijn nu vier weken bezig. Vier intensieve weken voor met name onze nieuwe studenten! Eerstejaars Julian Hoogendoorn vertelt in dit blog hoe hij deze eerste weken ervaren heeft.

Wennen op de TUA in een relaxte en huiselijke sfeer

Een nieuwe omgeving is altijd een beetje wennen. Wat dat betreft vallen de eerste weken aan de TUA niet onder de uitzonderingen. Wel moet daarbij gezegd worden dat het snel went op de TUA –uiteraard op de goede manier.

Maar net als veel andere jongens heb ik last van een onvermogen wat betreft plannen en het uitvoeren van voornemens. Het zelfstandig inplannen van zelfstudie, zoals men hier ‘huiswerk’ noemt, en tentamenstof moest in mijn systeem nog een plekje vinden. Het is veel, daar kun je lang of kort over zijn. Maar de TUA is niet voor niets een universiteit; je moet wat overhebben om ‘Galliërs aan het Wilhelminapark in Apeldoorn’ te zijn*. Waar de TUA heel goed aan heeft gedaan, is het aanstellen van studieadviseur Wilma van der Zande. Je wordt niet aan de hand genomen, want als je hier komt ben je ‘oud genoeg’, maar je wordt wel een pad of bepaalde loop gewezen. En met die handvatten en het horen van manieren van ouderejaars kom je wel verder.

Weer even terug naar het wennen aan de TUA. Het snelle wennen is echt te danken aan de relaxte en huiselijke sfeer die heerst op deze universiteit. Het kleine van de TUA brengt met zich mee dat je vrijwel iedereen kent, mede dankzij studentenvereniging PFSAR. Ook is het contact met de professoren en docenten tijdens de colleges heel direct en persoonlijk, in tegenstelling tot een studie als rechten of geneeskunde. Sowieso gaat een studie als deze echt ergens over. Zo nu en dan loop je tegen de grenzen van je verstandsvermogen aan, maar dat maakt de stof niet minder ‘ryck’ (dit prachtige begrip leer je hier vanzelf, lees het tot die tijd maar als rijk). Hoewel de eerste weken wel even pittig waren en het, eerlijk is eerlijk, soms wel zwaar valt, blijven de colleges trekken. De talen wat minder, maar je doet het ergens voor en dat geeft grond onder je voeten. Ik kan je het ervaren van die ‘ryckdom’ alleen maar aanraden!

*Prof. dr. H.J. Selderhuis, 'Kerk moet wetenschappelijke theologie koesteren', RD 20 juni 2022.

Julian Hoogendoorn, eerstejaarsstudent Bachelor Theologie