Actueel

Blog | Graduate Week 2024: ‘It’s better to think together’

8 juli 2024

Blog | Graduate Week 2024: ‘It’s better to think together’

Inspirerend, hard werken en stimulerend - dat kenmerkt de Graduate Week. Jaarlijks verzamelen bijna alle promotiestudenten die de TUA rijk is zich in Apeldoorn tijdens de zogenaamde Graduate Week. Inmiddels zijn we met een groep van zo’n zeventig promovendi. Het merendeel daarvan komt uit het buitenland. Bij diverse onderdelen schoven er ook geassocieerde onderzoekers aan. Er waren zeventien landen vertegenwoordigd deze week, een rijkdom! En ook elke keer weer wonderlijk hoe mensen uit alle hoeken van de wereld in Apeldoorn terechtkomen...

De Graduate Week is een week van hard studeren en veel uitwisselen, maar ook van samen eten, zingen en bidden. Er stonden trainingen in kwalitatieve analyse, brongebruik en academisch schrijven op het programma. Een belangrijk bestanddeel is ook dat elke promovendus/a in de eigen onderzoeksgroep zijn/haar werk presenteert en bespreekt. Zo’n week is dan ook een oefening in het voeren van kritisch en opbouwend academisch gesprek. De week werd begonnen en afgesloten met twee lezingen van respectievelijk dr. Arjan van den Os en prof. dr. Arnold Huijgen. Beiden zetten ons onder het thema ‘Servant scholarship’ aan tot het delen van opgedane inzichten in academie, samenleving en kerk.

Niet onbelangrijk is ook het programmaonderdeel ‘pauze’. Dat zijn de momenten bij de koffie dat discussies over methodologische of heel fundamentele vragen doorgaan. Het zijn ook de momenten tijdens het eten dat je proeft van elkaars diepe beweegredenen om met onderzoek bezig te zijn en het goede nieuws van Jezus Christus te delen. Op zaterdag bezochten we de missionaire gemeente De Wegwijzer in Almere, waar voorgangers en een buurtpastor ons op verschillende manieren een inkijkje gaven in wat er in deze stad gebeurt. Bijzonder was het ook om op zondag te gast te zijn in de Barnabaskerk in Apeldoorn en daar met elkaar het Heilig Avondmaal te vieren. Zo was er in deze week verbinding van het wereldwijde lichaam van Christus op meerdere niveaus.

Een aantal ervaringen hebben mij gevormd deze week en neem ik mee. Ten eerste de kracht van gezamenlijkheid en gemeenschap. Iets wat andere (niet-westerse) culturen soms beter begrijpen. Zoals een Indiase collega het uitdrukte: ‘Instead of thinking for yourself it is better to think in a group.’ Ten tweede maakt de uitwisseling van verschillende culturen je bewust van de contextualiteit van onderzoek. Je hoort van de specifieke problemen in andere culturen. Je moet heel helder zijn over je eigen context, want je kunt niet veronderstellen dat anderen die wel kennen. Je ziet in de verschillen hoe de uitdagingen die we tegenkomen op elkaar lijken en hoe de inzichten van een ander ook je eigen context weer verder helpen. Tot slot bevatte de Graduate Week de impuls tot het zoeken naar fora waar je je inzichten deelt met andere wetenschappers, met de samenleving, in de kerk. Niet trots en niet te bescheiden, maar moedig en nederig. Want theologie in Apeldoorn is liever langer luisteren én heeft een stem die gehoord mag worden.

Fianne de With is als aio verbonden aan de TUA en doet promotieonderzoek naar de vorming van de hermeneutische competentie van jongeren met betrekking tot de Bijbel.