AKZ+ college met Bart Jan Spruyt

28 Januari 2015

Veel politieke discussies gaan tegenwoordig over de wil van de meerderheid en de consequenties daarvan voor religieuze minderheden. Denk aan de discussies over de gewetensbezwaarde ambtenaar, de SGP, de rituele slacht, de besnijdenis en het bijzonder onderwijs.

D.V. woensdagavond 28 januari (vanaf 19.30 uur) geeft dr. Bart Jan Spruyt (onder meer universitair docent aan het Hersteld Hervormd Seminarie, docent geschiedenis en maatschappijleer aan het Wartburg College te Rotterdam en columnist) in een van de zalen van de TUA een AKZ+ college over de achtergronden van al deze debatten, en in de houding die christenen in deze tijd in deze discussies zouden moeten of kunnen innemen. Deze maand publiceerde Bart Jan Spruyt over dit onderwerp het boek ĎVoor religie en vrijheidí: Protestantse teksten over rechtstaat, tolerantie en christelijk burgerschap (De Banier, Apeldoorn, 2015).
 
 
In het gangbare liberale verhaal over onze democratische rechtsstaat lijkt het wel alsof we die rechtstaat aan de Verlichting en de Franse Revolutie te danken hebben, en dat die als het ware is veroverd op de christelijke traditie. Niets is minder waar, aldus Spruyt. De christelijke traditie heeft belangrijke bijdragen geleverd aan de formulering van de waarden die wij nu met de rechtstaat associŽren. Ook met democratie als regeringsvorm hebben christenen geen principiŽle moeite; wel hebben zij oog voor haar schaduwzijden.

Een unieke kans om samen na te denken over een belangrijk en actueel thema, onder leiding van een zeer deskundig docent!

Deelnemen aan dit college kan gratis: meld je dan aan voor de actie Ď1 maand gratis AKZ+ studentí.
Zonder aanmelding via www.akzplus.nl betaal je Ä 5,00 bij binnenkomst.
 

« Bekijk complete agenda